Куди звертатися, якщо ви у скрутному становищі через правові проблеми, а грошей – немає?

Автор
Наталка Лесик-Карбовська | 15:00, 19.06.2017
 Поділитися

Поділитися в

Чи добре ви знаєте, куди можна звернутися, якщо ваші права порушені? Для таких випадків існує державна система безоплатної правової допомоги. Про неї знає не кожен житель Сумщини, – а хоча, варто було б.

Які її різновиди, та хто може на неї розраховувати – про це коротко у сьогоднішньому матеріалі.

Система надання безоплатної правової допомоги побудована за принципом піраміди. Найвища точка – це Координаційний центр з надання правової допомоги. Наступними сходинками йдуть регіональні центри, місцеві центри, бюро. Так, на Сумщині інтереси жителів захищає Регіональний центр з надання БВПД у Сумській області, якому підпорядковуються чотири місцеві центри: Сумський, Конотопський, Охтирський та Шосткинський. Останні мають свої відділи, тобто бюро.
Безоплатна первинна правова допомога, суб’єктами права на яку є усі особи, які перебувають під юрисдикцією України, включає такі види правових послуг, як надання правової інформації;  консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім процесуальних), а також надання особі допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Такий вид правової допомогу надають місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги/бюро правової допомоги усім громадянам України, які перебувають під юрисдикцією України.

Регіональним центром з надання БВПД у Сумській області забезпечується надання безоплатної вторинної правової допомоги. Це – вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя, і включає такі види правових послуг, як захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на таку допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Якщо Ви хочете отримати консультацію, телефонуйте на цілодобовий єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103, який обслуговується Всеукраїнським контактним центром системи безоплатної правової допомоги. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

–          Де можна про це детальніше прочитати?
–          У Законі України «Про безоплатну правову допомогу», який визначає порядок надання безоплатної первинної правової допомоги та безоплатної вторинної правової допомоги.

comments powered by HyperComments