метизная компания

Нова система якості для експортерів

Економіка | 16:58, 6.08.2018
 Поділитися

Поділитися в

За участі представників Держпродспоживслужби в Сумській області відбулась всеукраїнська відеонарада фахівців  Держпродспоживслужби  щодо особливостей реалізації Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». У дискусії взяли участь Борис Кобаль, директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, Юрій Перегінець, заступник начальника управління державного контролю – начальник відділу державної інспекції  та Артем Саєнко, заступник директора Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби.

Усього Україна налічує 836 підприємств-експортерів. У конференції прийняли участь представники підприємств Дніпропетровської, Одеської, Полтавської, Сумської, Херсонської та Житомирської областей. Обговорювались питання доступу товарів на світові ринки, сертифікації харчової продукції, взаємовідносини з єврокомісією, експорту продукції тваринного походження, терміни внесення до реєстрів експортерів.

«Процедура внесення до реєстру – це важлива складова нашої діяльності,  ми повинні відповідати вимогам країнам-замовникам. Закликаємо всіх колег вникати в усі питання і, спільно з інспекторами на місцях, підтверджувати документально, що ми виконуємо всі зазначені вимоги країн-експортерів. В подальшому, регулярні інспектування, позитивна історія проведення лабораторних досліджень відіграють позитивну роль у формуванні  електронної системи. Це впливає на розвиток експорту, якість продукції та становлення української продукції на міжнародному ринку», – зазначив Борис Кобаль, директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби.

За словами учасників наради, нині багато країн страждають через рівень якості й безпеки продукції. Часті випадки спалахів захворювань, пов’язані зі споживанням продуктів харчування, вказують на необхідність внесення змін до забезпечення їхньої якості. Одним із надійних способів захистити споживачів є система керування безпекою харчових продуктів НАССР (аналіз ризиків і контролю критичних точок). Вона гарантує безпечність продукції на всьому шляху харчового ланцюжка «від лану до столу», адже дає змогу виявити усі нюанси, які можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, усунути їх і постійно контролювати якість. Впровадження НАССР вимагають законодавства Євросоюзу, США, Канади, Японії, Нової Зеландії та багатьох інших країн.

В Україні сертифікація продукції за ISO вже стала звичною для багатьох підприємств, натомість впровадження системи НАССР лише розпочинається, адже цього вимагають деякі закони нашої держави.

На законодавчому рівні для усіх операторів ринку, які здійснюють виробництво, реалізацію,  обіг харчових продуктів, закріплено вимогу обов’язкового запровадження системи управління безпечності харчових продуктів.  Згідно вимог статті 20 Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», оператор ринку  зобов’язаний розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи  аналізу небезпечних  факторів  та контролю у критичних точках. 

 

Если Вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

The Sumy Post в Telegram та Facebook. Цікаві й оперативні новини, фото, відео. Підписуйтесь на наші сторінки!

Суми – місто герой
comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: