метизная компания

3-метрову скульптуру зберігають у сумському соборі

Культура, Релігія | 22:41, 7.10.2018
 Поділитися

Поділитися в

2, 73 м – саме така висота скульптури святого апостола Андрія Первозванного. Знаходиться вона у Троїцькому архієрейському соборі. Як цей об’єкт потрапив у храм, хто його автор та чи можуть її побачити сумчани і гості міста – далі.

“Коли в соборі ще не проводили богослужіння, а використовувала його філармонія, тут стояв орган, лавочки, то в нижніх приміщення було щось на кшталт галереї скульптур. Наскільки я розумію, то майстри прямо там працювали над арт-об’єктами. Найбільша із цих робіт – скульптура Андрія Первозванного. Пізніше, коли будівлю передали в користування Церкві, орган вивезли в філармонію, забрали й усі скульптури. Проте скульптура Андрія Первозванного залишилася, адже вона настільки велика, що її просто не змогли винести”, – розповідає отець Олександр, благочинний Троїцького архієрейського собору.

У Сумському обласному художньому музеї уточнюють, що в Троїцькому соборі зберігають гіпсову модель пам’ятника Андрію Первозванному, який є частиною скульптурного комплексу, що на Михайлівській площі в Києві.

Йдеться про композицію “Історичний шлях”. Вона складається з центрального пам’ятника княгині Ользі. Праворуч від неї встановлений апостол Андрій Первозванний, а зліва – постаменти просвітителів Кирила і Мефодія.

Комплекс був відкритий у 1911 році. Його авторами стали скульптори Іван Кавалерідзе, Петро Сниткін та Валеріан Риков. У 1919-му вандали скинули скульптуру правительки Русі з п’єдесталу, а вже в 1935 році пам’ятник княгині Ользі, рівноапостольним Кирилу і Мефодію та апостолу Андрію Первозванному повністю демонтували.

“Композиція, яка існує нині, – це копія скульптурного комплексу, який відтворили з фотографій. Монумент відкрили у 1996 році. От тоді, коли вже були встановлені постаменти, нам запропонували забрати гіпсову модель пам’ятника Андрію Первозванному. Ми згодились і її привезли до Сум”, – розповідає Надія Юрченко, директор Сумського обласного художнього музею ім. Н. Онацького.

Модель була настільки велика, що музейники довго шукали місце, де б можна було її зберігати. Залишили у Троїцькому соборі, а пізніше так і не забрали звідти.

“Керував відновленням скульптурного комплексу в столиці далекий родич Кавалерідзе – Ростислав Сінько. У нас був музей Кавалерідзе, то Сінько й запропонував нам забрати цю модель. Хоч це й не авторська модель, але вона унікальна, у світі такої більше немає. Зберігати її на вулиці не можна, оскільки від дощу вона зруйнується”, – говорить Надія Юрченко.

Можливість побачити цю скульптуру на власні очі має кожен. Щоправда, для цього треба попередньо домовитися про таку екскурсію. До слова, як зауважив отець Олександр, подібні вже влаштовували на прохання педагогів для школярів із Сумщини. Крім того, у нижньому (підземному) храмі звершують хрещення, тож ті, хто присутній під час цього таїнства, теж можуть помилуватися рідкісним арт-об’єктом.

Сумські Дебати

Если Вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

The Sumy Post в Telegram та Facebook. Цікаві й оперативні новини, фото, відео. Підписуйтесь на наші сторінки!

Суми – місто герой
comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: