метизная компания

“Чехов-фест” у Сумах: чого чекати?

Культура | 20:14, 12.03.2019
 Поділитися

Поділитися в

Вже у четвер, 14 березня, у Сумах розпочнеться фестиваль “Чехов-фест”. Для жителів та гостей міста організатори заходу пропонують 6 вистав від провідних театрів України.

Відкриє фестиваль 14 березня о 19:00 Київський академічний театр драми та комедії на лівому березі Дніпра з виставою «Вася должен позвонить».

Багатьом із нас знайома ситуація, коли, впускаючи в свій маленький світ нових людей, ми спостерігаємо за тим, як вони волею-неволею щось в ньому змінюють. Схожа історія розповідається глядачеві в спектаклі в двох діях  «Вася должен позвонить» , поставленому за мотивами п’єси «Прогулянки в Лю-Бле». Рута, головна героїня постановки, живе в своєму затишному світі, який, здавалося б, неможливо зруйнувати. Але раптово до неї в гості приїжджають давні друзі. Рута прихильно приймає недоліки кожного з них, але самі герої на такі жертви йти не готові, тим самим руйнуючи спокій гостинній жінки. Саме тоді жінка вирішує порадитися з Васею. Дізнатися, чи зможуть друзі навчитися слухати один одного, ви зможете вже у четвер о 19:00 у театрі ім. Щепкіна.

Режисером вистави виступила донька Ади РоговцевоїКатерина Степанкова, створивши постановку, чий жанр – «можливо, комедія». В ролях: народна артистка України  Ада Роговцева, народна артистка України Неоніла Белецька, народна артистка України Ксенія Ніколаєва, заслужені артисти України Анатолій Мостренко та Світлана Орліченко, а також відомий медійний актор Михайло Кукуюк.

Другий день фестивалю, 16 березня, запам’ятається глядачам виставою «Три товарищі»від Київського Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. Захід відбудеться о 17:00.

Вистава “Три товариші” – це перше звернення театру до творчості Еріха Марія Ремарка. Основною темою його романів є історія «втраченого покоління», соціально-політичні проблеми, якими жила Європа між двома Світовими війнами, а прообразами героїв ставали друзі та рідні з близького оточення.

Троє друзів, які пройшли Першу світову війну – Роберт Локамп, Отто Кестер і Ґотфрід Ленц – тримають невеличку, малоприбуткову автомайстерню. Перипетії їхнього життя, кохання Роберта до молодої Патриції Хольман, спогади, від яких не можуть отямитися головні герої, власне, всі події роману пов’язані та розгортаються на фоні економічної, політичної кризи в міжвоєнній Німеччині.

Головна тема вистави — смерть живе любов’ю. Бо як тебе ніхто не любив, то і смерті не помітять. Як ти не любив, то й не жив або просто жив мертвим. Вічне ж почуття житиме у сердці й тоді, коли воно перестане битися.

В ролях: народний артист України Євген Нищук, народний артист України Олексій Богданович, заслужений артист України Олександр Печериця, народний артист України Остап Ступка, Народний артист України Тарас Жирко.

18 березня о 19:00 сумський глядач побачить  виставу «Божественна комедія» від Львівського академічного театру естрадних мініатюр «І люди, і ляльки».

Вистава «Божественна комедія» – це сучасна постановка, де центральною темою є стосунки (банальні, стьобні, глибокі і провокативні). Щирі почуття, чисті емоції: чи зможе все це передати лялька в руках лялькаря? Сумські глядачі зможуть це дізнатися, завітавши на виставу львівського театру естрадних мініатюр «І люди, і ляльки», який на минулому фестивалі «Чехов-фест» закохав в себе справжніх шанувальників оригінального прочитання «Гамлета».

Постановка режисера Олексія Кравчука – непересічна робота, що уособлює циклічність нашого життя, помилки, які ми робимо кожної хвилини і усвідомлення, і є чимось більшим ніж просто комічна історія про стосунки жінки і чоловіка. Ми бачимо алегорію, майстерну іронію і метафоричність образів через призму часу.

20 березня о 19:00 на сумській сцені  Національний академічний театру російської драми імені Лесі Українки зіграє виставу «Актрисі завжди вісімнадцять»

Марк Твен поділив актрис на 5 типів: «погані актриси, безпристрасні актриси, хороші актриси, чудові актриси  та… Сара Бернар». Вона воістину була особливою і незвичайною. Французька майстриня сцени, яку на початку XX століття називали «найзнаменитішою актрисою за всю історію».

Вистава розповідає про її останнє літо, проведене на приморській віллі. Поруч з нею тільки її секретар, Жорж Піту, якому вона розповідає про своє життя, сім’ю, яскраві епізоди, незабутні зустрічі, чоловіків, ролі, подорожі. Вона насолоджується запахом моря і жадібно читає нові п’єси та історії про себе. Стверджуючи при цьому: «Треба жити, а не чекати смерті!»

В ролях: народна артистка України Лариса Кадочнікова та Юрій Кухаренко.

23 березня о 19:00 Івано-франківський академічний обласний музично-драматичний театр імені Івана Франка представить сумчанам виставу «Енеїда».

Любий синочок спокусниці Венери, внук Зевса та просто моторний хоч куди козак Еней мандрує у пошуках «землі обітованої». Не зважаючи на намагання  Юнони збити його з вірної дороги, Еней пройшовши рай і пекло, таки дістанеться омріяних берегів, але тут історія тільки починається. 
Сучасне прочитання славетного шедевру Івана Котляревського – спроба осмислення минулого і майбутнього України.

У версії художнього керівника театру та режисера Ростислава Держипільского славетний твір став феєрією-бурлеском. Вистава стала справжнім суспільно-мистецьким “вибухом”, адже всі учасники події та її глядачі стали свідками того, який потужний заряд націотворчої енергії може мати витвір театрального мистецтва, коли він з’являється своєчасно і як відгук на сучасні події. Це масштабне, динамічне дійство, яскравий зразок ігрового театру з “відкритими” прийомами перевтілення, в якому події розвиваються від безтурботної веселої комедії до великої трагедії сучасності.

Завершить фестиваль Київський академічний молодий театр з виставою «Дядя Ваня», що відбудеться 24 березня о 19:00.

Поціновувачі легендарного класика Антона Павловича Чехова відчують лейтмотиви страшної втоми і самотності, яким протистоять мотиви віри у високі ідеали романтизму, спроби самотужки боротися із загальною невлаштованістю.

У цій виставі напівтони майже відсутні. Дія набирає обертів вже з перших хвилин. Вмить персонажі перетворяться на застиглі маски, за якими вони надійно приховають від глядача свої істинні обличчя. Інколи ці маски будуть страшними, іноді – огидними, іноді – жалюгідними та смішними. Від страшного до комічного – один крок. Гра в міражі. Але коли немає справжнього життя, то живуть міражами. Все-таки краще, ніж нічого.

В ролях: народний артист України Олексій Вертинський, народний артист України Станіслав Боклан, Римма Зюбіна, народна артистка України Тамара Яценко та багато інших чудових акторів.

Лауреатів   фестивалю   визначить   професійне журі по номінаціях:

– «Момент істини» – краща режисерська знахідка – за кращу режисуру;

– «Мить музики» – краще музичне оформлення;

– «Мить прекрасного» – найкраще сценографічне рішення;

– «Мить руху» – найкраща пластика та хореографія;

– «Мить одкровення» – кращий монолог;

– «Мить тиші» – найбільш вражаюча зона мовчання;

– «Мить захвату» – найяскравіша реакція публіки.

Посилання на білети можна знайти тут.

Если Вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

The Sumy Post в Telegram та Facebook. Цікаві й оперативні новини, фото, відео. Підписуйтесь на наші сторінки!

Суми – місто герой
comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: