метизная компания

Музей комунізму відкриють на Сумщині

Культура | 14:02, 15.05.2019
 Поділитися

Поділитися в

Унікальний Парк радянського періоду відкриють цієї осені на Сумщині. Він, до слова, буде єдиним на Сумщині, аналоги в Україні є лише в Одесі в приватному музеї. Як ідуть приготування до відкриття музею тоталітарного режиму, перевірив Спецкор.

Музей комунізму просто неба буде розташовуватися у Спадщанському лісі. Там уже є заповідний комплекс, який входить до історико-краєзнавчого заповідника “Путивль”.

Новий музей доповнить існуючий вже там музей зброї та військової техніки та стане частиною Парку радянського періоду.

“Ідея створення такого музею виникла після того, як після Закону про декомунізацію пам’ятники Ленінів, інших вождів та діячів епохи Радянського Союзу почали демонтувати та масово викидати на смітники або ж просто знищувати”, – говорить
Сергій Тупік, директор історико-краєзнавчого заповідника “Путивль”


Оскільки це також є частиною історії, то краєзнавці не могли допустити, щоб ці всі об’єкти були винищені. Тому й вирішили зібрати всі, які уціліли, та використовувати із наочною метою для вивчення історії.

Відкриває експозицію 10-метровий бронзовий Ленін, який донедавна ще стояв на головній площі у місті Путивль.

Далі від нього ітимуть алеї Ленінів, діячів радянської епохи, пам’ятники спортивної та робітничої тематики, бюсти тощо.

Більшість пам’ятників, говорять історики, не мають культурною чи художньої цінності.

“Робилися вони всі за одним зразком. У кожному селі, місті стояли Леніни на головних площах. Наприклад, для районних центрів використовували скульптури Леніна 10-ти, 15-метрові. А для менших міст чи селищ менші. Відповідно і матеріал, із якого робили постаменти, був різний. Для обласних центрів використовували бронзу, для менших міст  граніт, ще менших (сіл, селищ) – бетон”, – розповідає Сергій Тупік, директор історико-краєзнавчого заповідника “Путивль”.

Також були гіпсові пам’ятники, але зважаючи на недовговічність матеріалу, такі мало збереглися до сьогодні. Усього в Україні нараховувалося понад 5000 (!) пам’ятників Ленінів. Це найбільше, ніж у будь-якій іншій країні світу.

У Путивлі зібрані скульптури із всієї Сумської області. Також є пам’ятники, які в музей передали із Полтавщини та Чернігівщини. Усі експонати передають до музею безкоштовно.

Витрачають кошти лише на транспортування та їх реставрацію, адже деякі пам’ятники пошкоджені під час демонтажу чи перевезення.

Капітально нічого реставрувати не будуть, говорять, щоб зберегти той вигляд, у якому збереглися скульптури.

“Більше доведеться попрацювати над об’єктом, який привезли із села Нова Слобода Путивльського району. Це частинки пам’ятника, які не встигли навіть встановити. Так що цей експонат навіть не був виставлений ніде, а просто лежав під сільрадою у траві. Тому над ним треба найбільше попрацювати”, – говорить Сергій Тупік.


Відкрити експозицію планують цієї осені. До цього хочуть ще додати до музею близько 20-ти скульптур. Мріють побачити тут ще й погруддя Карла Маркса та Фрідріха Енгельса.

Если Вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

The Sumy Post в Telegram та Facebook. Цікаві й оперативні новини, фото, відео. Підписуйтесь на наші сторінки!

Суми – місто герой
comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: