метизная компания

Перебування Лесі Українки на Сумщині: що нині про це нагадує

Культура | 22:20, 25.02.2020
 Поділитися

Поділитися в

Збирала народні пісні та вивчала культуру. Цим займалася під час перебування у Косівщині Сумського району письменниця Леся Українка. Сюди жінка приїхала навесні 1889 року лікуватися від туберкульозу кісток. 

Про це повідомляє Суспільне.

Якою була хата, куди приїздила Леся Українка, можна дізнатись за зображеннями: ліноритом (вид гравюри) та фотографією. Останню зробили у 1978 році, перед тим як знести будинок. Хата належала цілительці Парасці Богуш, у якої лікувалася Леся Українка від туберкульозу кісток.

Будиночок Параски Богуш не зберігся. Нині вулиця, на якій він знаходився, носить ім’я Лесі Українки. Про ті часи і можна дізнатись у музеї Косівщинської школи, яка теж названа на честь письменниці. Тут є речі побуту кінця ХІХ століття. Їх принесли жителі села, у тому числі родич Параски Богуш.

Екскурсії для відвідувачів у музеї проводять учні. Загалом у музеї понад півтисячі експонатів. Більша частина – подарована відвідувачами література. Експозиція музею побудована за життєписом Лесі Українки. Крім музею о у Косівщині є парк, названий на честь письменниці.

Если Вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

The Sumy Post в Telegram та Facebook. Цікаві й оперативні новини, фото, відео. Підписуйтесь на наші сторінки!

Суми – місто герой
comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: