метизная компания

Сумщина у спецпроекті до Дня Незалежності

Культура | 12:37, 19.08.2018
 Поділитися

Поділитися в

До Дня Незалежності України 24 канал підготував пізнавальний спецпроект про найцікавіші місця в кожному регіоні країни. 

Сумська область з давніх-давен славиться своєю багатою історією. Заселення території сучасної Сумщини почалось близько 15 тисяч років тому, а вже з III століття до нашої ери тут почали проживати землеробсько-скотарські племена, поселення та курганні могильники яких досліджують досі.

Згодом територію Сумщини населяло слов’янське плем’я сіверян, яке потім стало частиною могутнього державного утворення – Київська Русь.

Більше регіонів у спецпроекті: Мальовнича Україна: найкрасивіші куточки країни, які варто побачити

Окрім щонайменше 80 давньоруських городищ, існували і великі міста, які згадуються в давньоруських літописах, зокрема в найвидатнішій пам’ятці Київської Русі “Слово о полку Ігоревім”: Путивль, Ромни, Вир, В’яхань, Попаш, Глухів і Зартий.

Незважаючи на те, що територія Сумщини була справжньою ареною для міжкнязівських війн у XII ст., історичний регіон зміг вистояти навалу монголо-татарської орди, входження у Річ Посполиту та навіть стати частиною української держави в роки гетьманування Богдана Хмельницького.

До сьогодні сумчани пишаються своїми знаменитими регіонами, які містять не одну історичну пам’ятку тих часів.

Глухівщина, Конотопщина, Роменщина, Кролевеччина згодом увійшли до складу Гетьманської України, а південно-східна частина підпорядковувалась Слобожанщині. Після Конотопської битви у XVII столітті між гетьманом Іваном Виговським та Кримським ханатом, а згодом і після боротьби гетьмана Івана Мазепи з російським царем Петром I, столицю Гетьманської України було зруйновано (м. Батурин, Чернігівщина), і новою столицею стає місто Глухів.
На одному з останніх етапів формування Сумської області Катерина II у XVIII столітті скасовує гетьманську владу на Лівобережжі та поширює на територію сучасної Сумщини адміністративно-територіальний поділ Російської імперії. Сумська область утворюється у 1939 році.

Після невеличкого екскурсу в історію Сумщини, який повинен знати кожен, пропонуємо розповісти, які ж саме пам’ятки природи та архітектури зберегла територія одного з найстаріших регіонів України.

Суми

Невеличке місто в межах України та достатньо населене в межах Сумської області – місто Суми, сьогодні є адміністративним центром регіону. Місто лежить на берегах річки Псел, у яку впадає річка Сумка. У Сумах проживає понад 250 тисяч осіб.

Місто, яке спочатку видається зовсім непримітним, насправді містить багато цікавих місцинок для хорошого проведення часу. Найперше, куди варто завітати, це до знаменитої сумської альтанки, – саме вона є символом обласного осередку. Розташована архітектурна пам’ятка біля Сумського краєзнавчого музею, а її творцем став сумчанин Матвій Щавельов, уродженець Курської губернії, який служив у земській управі креслярем. Дослідники вважають, що її збудували ще на початку ХХ століття.

Відомо, що наприкінці XIX століття геологи із Санкт-Петербурга хотіли на місці альтанки видобувати нафту, однак там її не знайшли.

Згодом виявилось, що поклади нафти розміщені в містечку Охтирці, а не в Сумах, однак місце для свердління залишилось. Після цього чоловік племінниці Івана Харитоненка Йосиф Ліщинський накрив свердловину залізною плитою та збудував на цьому місці альтанку, а навколо неї облаштував власний сад.

Також у Сумах неможливо не помітити “Сотню” – саме так називають невелику територію, на якій вдало розмістились як сучасні заклади для відпочинку, так і історичні пам’ятки. Серед них –Спасо-Преображенський собор (XVIII століття).

Окрім неї, у місті можна знайти декілька церковних споруд, збудованих не одним століттям раніше, зокрема Воскресенська церква, яка є відмінним взірцем козацького бароко кінця XVII – початку XVIII століть.

А якщо ви плануєте мандрівку Сумами не на один день, то внесіть у свій путівничок ще такі місця: Сумський краєзнавчий музей, Парк культури та відпочинку імені Івана Кожедуба, нагробні пам’ятники на могилах членів родини Харитоненків на міському кладовищі, а також Будинок-музей Антона Чехова, в якому свого часу проживав письменник.

До наступних туристичних та маловідомих місць Сумщини варто доїжджати маршрутними таксі з районних або обласних центрів. Також через деякі села та міста курсують електрички.

Церква Святої Трійці 

Село Пустовійтівка в Роменському районі на перший погляд може здатись зовсім непримітним місцем для затятого мандрівника, але його історія та пам’ятки, які збереглись до сьогодні, справді ваблять своєю автентичністю.

Одна з найвизначніших будівель, яку варто відвідати – це церква Святої Трійці, збудована ще у 1773 році і відтворена на початку XXI століття. За інформацією старовинних документів, власним коштом її збудував останній кошовий отаман Запорозької Січі Петро Калнишевський.

Свого часу він збудував не одну церковну споруду, зокрема у місті Ромни – Покровську церкву, яку зруйнували більшовики.

Над церквою Святої Трійці в минулому столітті теж познущались, однак за ініціативи екс-президента України Віктора Ющенка, який вважає Петра Калнишевського своїм далеким родичем, у 2006 році її відновили. Самому ж Калнишевському у Пустовійтівці також збудували величний пам’ятник.

Пам’ятник мамонтові 

Ні, скелет справжнього мамонта ви тут не побачите, але пам’ятник на його честь ви відвідати зможете. Саме в селі Кулішівка Недригайлівського району було виявлено кістяк доісторичної тварини в 1840-х роках під назвою “Mammuthus trogontherii” (степовий мамонт).

Оригінальний пам’ятник складається з чотиригранної металевої стелли, на гранях якої вказаний 1841 рік. На пам’ятнику зображений барельєф мамонта, а також згадується інформація про археологічну знахідку та її цінність для історії.

Така архітектурна пам’ятка автора Івана Калениченка була зведена першою у світі на честь доісторичного велетня і також стала нагадуванням про ще одну знакову подію – в цьому місці проходив кордон між Росією і Річчю Посполитою.

Крейдяні гори 

Якщо ви втомилось від надмірно туристичних місць України, то крейдяні гори, або ж “сумська Швейцарія” у селі Могриця Сумського району вас однозначно зачарує. Раніше на місці гір був кар’єр з видобутку крейди, а тепер – це чудове місце для романтичних прогулянок та фотосесій.

Місцеві мешканці зазначають, що у крейдяних горах можна знайти так звані “чортові пальці”, тобто скелети головоногих молюсків белемнітів, які є дуже схожими на сучасних кальмарів. Що цікаво, поблизу села також виявлене городище і селище сіверян, які проживали у VIII-X століттях, а також знайдено курганний могильник.

Круглий двір

Дивовижна фортеця “Круглий двір” (XVIII ст.) у місті Тростянець свого часу використовувалась як стайня, склад та навіть театр. У 1749 році її збудувала родина Надаржинських. Сьогодні ж там розташоване чудове місце для проведення екскурсій у стінах споруди, а ще там часто відбуваються різні музичні фестивалі.

Будівля овальної форми має чотири трьох’ярусні вежі, а по периметру всієї території розміщені одноповерхові володіння. Внутрішній двір садиби-фортеці як колись, так і зараз використовується для різних показових урочистостей під відкритим небом. “Круглий двір” також є невід’ємною частиною системи підземних ходів та має окремі виходи до панського дому і Благовіщенської церкви.

Трьоханастасіївська церква

Остання точка у мандрівці Сумщиною – це Трьоханастасіївська церква у місті Глухів, колишній гетьманській столиці України. Ще у 1884 році її збудували місцеві жителі Терещенки на місці погорілого дерев’яного Воскресенського храму.

Будували храм за зразком Іллінської церкви у Суботові (збудованої у 1653 році за наказом гетьмана Богдана Хмельницького), а вже сьогодні вона нагадує Володимирський собор у Києві (збудований у 1862–1882 рр).

Храм витерпів чимало бід: пожежі, руйнування комуністів та пограбування. Незважаючи на це, його відреставрували та висували на участь в конкурсах “Сім чудес України” та Сумщини, а сьогодні до нього приходять помолитися сотні вірян Глухова.

 

Если Вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

The Sumy Post в Telegram та Facebook. Цікаві й оперативні новини, фото, відео. Підписуйтесь на наші сторінки!

Суми – місто герой
comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: