метизная компания

У Сумах навчатимуть, як популяризувати місцеву культуру і традиції

Культура | 21:17, 14.11.2017
 Поділитися

Поділитися в

Foto

У Сумах, 15-19 листопада, пройде “Всеукраїнський семінар-тренінг модераторів молодіжних етноклубів: мета та завдання”.  Захід відбудеться за сприяння Міністерства молоді і спорту України, Управління молоді і спорту Сумської ОДА, Громадської ініціативи «Український центр етнопедагогіки», Національного музею історії України, Українського науково-дослідного та освітнього центру вивчення Голодомору (HREC in Ukraine), ГО «Мистецька студія «Орфей».

Метою семінару є поширення по всій території України якісних освітньо-культурних осередків в районах та областях, що  грунтуються на місцевих українських традиціях та інформують про історію та культуру краю, при цьому співпрацюють з громадою, владою, митцями і науковцями.

Під час прес-конференції організатори семінару розповіли про ідею проведення Всеукраїнського семінару-тренінгу модераторів молодіжних етноклубів, його мету, завдання та про заходи, що будуть проведені для учасників.

На семінарі учасники будуть вчитися як спілкуватися з місцевою владою та громадами, пресою. Проводитимуться тренінги з етнопедагогіки, дизайну, дізнаються про особливості популяризації рідного краю.

 

Зараз в Україні існує така проблема, що ми не розуміємо в чому полягає суть “українськості”, що насправді є українським: в традиціях, сувенірах, рекламі, засобах масової інформації та іншому. Образ справжнього українця, наприклад в рекламі, показується типу “навчимо Європу банкетувати” – тобто любимо поїсти, або продають різні сувеніри, на яких зображені чоловіки у національному одязі з пляшкою. Такі образи не сприяють позитивному іміджеві України, адже ті самі сувеніри відображають стан нашої культури.

Наприклад, сувеніри, які  пов’язані з українськими народними ремеслами, сприятимуть як культурному так і економічному відродженню.  Для відродження “українського” потрібна державна підтримка, адже наші майстри не витримують конкуренції з дешевою китайською продукцією, наприклад, з лозоплетінням, вишиванками.  Ми закликаємо створювати культурні і мистецькі осередки у регіонах, задля відродження української місцевої культури. Для того ми проводимо дані тренінги, щоб спонукати владу і митців регіонів України відроджувати українське, – пояснила тренер заходу Ярина Пузиренко.

На Сумщині є багато ремесел, проте вони не тільки не виходять за межі області, але навіть в середині мало використовуються для брендування, залучення туристів, створення позитивного іміджу регіону, не говорячи вже про їх дослідження: збирання, фіксацію, опрацювання їх у науковому плані. Сумщина далеко не бідний на мистецтво регіон. Але найбільша проблема в тому, що не тільки влада не допомагає  його популяризувати, а в тому, що громада байдужа до цього питання. На семінарі будемо в цьому розбиратися, адже я впевнений, що ми зможемо створити у Сумах дієву громадську організацію, яка б займалася збиранням, збереженням та популяризацією наших місцевих традицій, – розповів співорганізатор семінару-тренінгу  Сергій П’ятаченко.

 

Если Вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

The Sumy Post в Telegram та Facebook. Цікаві й оперативні новини, фото, відео. Підписуйтесь на наші сторінки!

Суми – місто герой
comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: