метизная компания

Віце-прем’єр-міністр України презентував свою книгу в Сумах

Культура | 18:10, 31.10.2018
 Поділитися

Поділитися в

“Три розмови про Україну” – саме така назва книги Вячеслава Кириленка. Вчора, 30 жовтня, він перебував у Сумах з робочим візитом, а також встиг представити сумчанам свою книгу. 

Книга складається з трьох бесід: з Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом, з українським письменником Василем Шклярем та з телеведучим Миколою Вереснем. Автор зауважує, що усі три розмови різні за спрямуванням, проте вони про найважливіше для багатьох – про Україну, нашу ідентичність та майбутнє.

В усіх трьох частинах читачі знайдуть “цікавинки”, оскільки про деякі речі було сказано вперше, “принаймні так одверто” усіма учасниками бесіди.

Перша частина книги називається “Віра” – це бесіда про віру в Бога і про віру в Україну, про становлення Української Церкви після здобуття Україною Незалежності, але в контексті усієї палітри докорінних соціальних та політичних змін, що відбулися в країні від початку 1990-х років. У цій частині йдеться про важливі обставини стосунків Предстоятеля з усіма президентами України та деякими політиками, а також з іншими конфесіями, архієреями церков та впливовими світськими людьми, частина з яких взагалі буде оприлюднена вперше.

“Перша частина вийшла вчасно і актуально, адже розмова із Святійшим Патріархом Філаретом почалась напередодні активної фази надання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви. У 2008 році Вселенський Патріарх Варфоломій відвідав Україну з цього приводу, проте – не вийшло. Закінчення цієї розмови припало на час, коли Верховна Рада України ухвалила звернення щодо надання автокефалії. Ця розмова вийшла гострою”, – розповів Вячеслав Кириленко.

У другій частині віце-прем’єр-міністр України веде бесіду з Василем Шклярем про літературний процес, політику, владу, бачення ним минулого та сьогодення. Ця частина називається “Боротьба”.

“Василь Шкляр надав неймовірну кількість біографічних спогадів, які ніде не були опубліковані: про дитинство, юнацтво, студенство та політику. Його книга “Чорний ворон” сколихнула громадськість – він її писав протягом 14 років! Скільки ж багато серця і душі туди вкладено… Проте, Бог дав готовність цьому твору, коли українці потребували цього найбільше. Я думаю, якби не вихід цієї книги, то б і Революція Гідності не відбулась так швидко”, – каже автор.

Третя частина, за словами автора, стала найскладнішою для нього: емоційні перепади жвавого діалогу із Миколою Вереснем було важко адаптувати до літературних канонів. Переважно, мова йде про три революції – 1990, 2004 та 2013 років, активними учасниками яких вони обидва були, про відмінність в ідентичностях України та Росії. Не оминулось і без цікавих фактів із особистого життя, вплетених у контекст загальних суспільних процесів.

“Я дуже вдячний Предстоятелю, розмови з яким тривали, в загальному, годин десять. Вдячний іншим за виділений час для розмов по суботах, в неробочий час”, – зазначає Вячеслав Кириленко.

Урядовець додав, що у книзі є вкладка зі світлинами з різних періодів діяльності і життя співавторів книги – 75-80% із них опубліковані вперше, а всі авторські виплати будуть повністю скеровані на допомогу бійцям АТО.

Если Вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

The Sumy Post в Telegram та Facebook. Цікаві й оперативні новини, фото, відео. Підписуйтесь на наші сторінки!

Суми – місто герой
comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: