Реклама

У Сумах замешкав птах, який охороняється Бернською конвенцією (ФОТО)

Общество | 16:01, 6.07.2017
 Поделиться

Поделиться в

Ще у 20-х числах червня журналісти The Sumy Post помітили на водоймі поблизу стадіону «Олімпійський» незвичайного птаха, який називається водяна курочка.

Цей вид перебуває під захистом Бернської конвенції з охорони флори і фауни.

Ймовірно, птаха оселилась у водоймі уже давно, адже журналісти помітили і виводок цього птаха. Пташенята дуже обережні, тож побачити їх доволі складно: вони швидко зникають у зарослях від очей перехожих, які зупиняються на містку, що веде вглиб до парку ім. Кожедуба.

Довідка:

Водяна курочка – це невелика птаха розміром з голуба, має однотонне бурувато-чорне забарвлення, червоний дзьоб із жовтим кінчиком. Дзьоб відносно короткий, трикутної форми. На лобі курочка має пляму яскраво-червоної шкіри, яка виглядає наче продовження дзьоба На боці – вузька біла смужка, ноги – жовто-зеленкуваті. Плаваючи, нахиляє голівку в такт рухам і посмикує коротеньким хвостиком. Довжина тіла – 32-35 см, розмах крил – 50-55 см, вага – 150-490 г, тривалість життя – 11 років.

Життя водяної курочки тісно пов’язане з водним середовищем. Заповнені водою канави, болота, річки з повільною течією та іригаційні канали з густо зарослими берегами – улюблене житло цього птаха. Популяції, що населяють місця з м’яким і теплим кліматом, зазвичай живуть осіло, а птахи, що гніздяться в північних частинах ареалу, де водойми взимку покриваються кригою, відлітають зимувати на південь. Водяна курочка трапляється майже на всіх континентах планети, за винятком Австралії, Антарктиди і Арктики. Гніздиться по всій території України, крім Карпат, мігрує скрізь, регулярно зимує в південних регіонах і на Закарпатській рівнині, взимку іноді трапляється на водоймах решти областей.

Поза гніздовим сезоном водяні курочки живуть усамітнено. Взимку птахи іноді збираються у тимчасові зграї числом кілька десятків особин, і в цю пору для них немає важливішого завдання, ніж пошуки незамерзаючих водойми. Курочки, що зимують в теплих краях, здійснюють міграційні перельоти погожими ночами, коли згори добре видно дзеркальця чистої води. Прокинувшись вдосвіта, курочки водяні виходить на пошуки поживи і вплав або пішки обходить свою ділянку. У пошуках їжі птах обстежує ґрунт, водну поверхню і прибережну рослинність, а іноді занурює в воду голову, щоб витягнути ласий шматочок. В багатий раціон курочки водяної входять суцвіття, молоді пагони, квітки, листя, плоди та насіння багатьох наземних і водних рослин. Птах також охоче поїдає дрібних рачків, павуків, комах, мальків, пуголовків і не гребує й падлом.

Час від часу курочка водяна зупиняється, щоб перепочити і почистити пір’ячко. Іноді курочки з’являються на луках або на щойно зораних полях, але неодмінно тримаються поблизу води. Птахи добре лазять по гілках чагарників, охоплюючи їх довгими пазуристими пальцями і допомагаючи собі крилами. Курочка водяна дуже чутлива й полохлива. При появі небезпеки вона прожогом тікає водою, енергійно махаючи крилами, й ховається в заростях. Якщо притулок занадто далеко, щоб до нього добігти, птах зривається в короткий політ і ховається в очеретах. Якщо ж бігти нікуди, вона може пірнути під воду і, тримаючись лапками за водорості, виставляє голову на поверхню, щоб спостерігати за всім, що діється навколо.

Серед загроз для водяної курочки слід назвати знищення птахів мисливцями, осушення боліт, забудову берегів озер та водойм, забруднення водно-болотних угідь, знищення очеретів та прибережних хащів. Для збереження виду необхідна сувора охорона водно-болотних угідь і заборона полювання. Птах перебуває під охороною Бернської конвенції.

Если Вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Rodont
comments powered by HyperComments

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: