метизная компания

Обласні змагання на призи ветеранів біатлону Сумщини (ФОТО)

Події, Спорт | 12:15, 12.01.2019
 Поділитися

Поділитися в

Чітко вишикувані в ряд автівки, дитячий сміх, наставницькі вигуки, гамір і звуки пострілів на рубежах – сьогодні на лижній базі «Динамо» знову весело й людно, – інтригує Сумська обласна організація Федерації біатлону України.

Старші спортсмени тут налаштовані вкрай серйозно. Тренери – трохи знервовані. Добрими усмішками дещо напружену атмосферу зараз розряджає суддівська колегія, але й вона помітно схвильована. Чи не за наймолодших учасників змагання?.. Звичайно, сьогодні цій віковій категорії доведеться найважче. Попри всипану свіжим снігом трасу, ще й стартують найменші останніми. Та збентеженості в очах цієї вікової категорії спортсменів ви не побачите. Червонощокі, налаштовані на перемогу, вони уважно спостерігають за старшими учасниками, щось бурхливо обговорюють (певно, їх помилки) й чекають свого старту.

До чого така велелюдність?.. Усе просто – сьогодні ж обласні змагання на призи ветеранів біатлону Сумщини!

Демонструвати власну біатлонну майстерність тут зібралося не лише сумське юнацтво, а й спортсмени Ромен, Харкова тощо. Усього – 120 учасників 2000 – 2008 року народження. Уявіть, ось так пліч-о-пліч нині стоять ветерани біатлону, які вже присвятили цьому виду спорту кілька десятків років власного життя, досягли значних висот, і ті, хто всього поки встиг прожити лише один десяток років, хто ще не зовсім впевнено тримається на лижах, падає подекуди, робить у біатлоні перші кроки.

Між цими двома поколіннями є ще одне – проміжне. Це – тренери. Вони зараз підказують, мотивують вихованців, аби наймолодшим усе ж вдалося подолати ту, для когось навіть дебютну, дистанцію; юнаки середнього віку аби не втратили бажання розвиватися, а старші – щоб прагнули перемогти.

Більш за все така підтримка-мотивація лунає з рубежів. Тут найвелелюдніше. Прибіг – ліг – прицілився – вистрілив. Підіймаючись, або з радості «на другому диханні» продовжуєш дистанцію, або сумно усвідомлюєш ціну власної хиби й подумки підраховуєш, у скільки часу вона тобі «відгукнеться»… І нині важко сказати, якої реакції після пострілів більше.

Ще трохи часу, сміху, підбадьорень – і ми вже бачимо, як перші юнаки завершують дистанцію. Один за одним хлопці та дівчата перетинають позначку «фініш». Просто вриваються на фініш. Хтось одразу знесилено падає, дехто ж негайно обговорює власні виступи, інші насторожено прямують до тренерів.

Серед метушні на фініші, хочемо почути перші враження з дистанції:

«Мені здається, виступив я не дуже добре. Міг би краще. Стріляв погано. Та й бігли ми на тренувальних лижах. Для нас це був більше як контрольний старт. А важливі змагання ось незабаром відбудуться в Сянках: юніорський чемпіонат України. Там обов’язково треба добре виступити», – щойно фінішувавши, ділиться з нами 16-річний Вадим Болдін, вихованець Харківського обласного вищого училища фізичної культури й спорту.

А поки ми розмовляли, на фініші значно збільшилася кількість людей. Тут уже й учасники, які на сьогодні пробігли й «відстрілялися», і молодші, кому ще доведеться стартувати, і тренери, група підтримки… Чекаємо, поки трохи відпочинуть дівчата, аби почути ще їх думку щодо пройденого старту.

«Загалом змагання трохи складними видалися. Заважав свіжий сніг на дистанції – лижі просто провалювалися. Складно мені поки оцінити свій сьогоднішній виступ. Не думаю, що найкращий він для мене в цьому сезоні. Більш вдало виступила я на чемпіонаті України, там, до речі, у топ-10 увійшла», – щиро зізнається нам 17-річна Яна Нештенко, вихованка Сумської обласної Школи вищої спортивної майстерності.

А паралельно завершили дистанцію вже всі учасники старшого та середнього віку. Нині триває «пристрілка» в наймолодших. І так, як «рандомно» нам поки не вдалося знайти учасника, задоволеного власним виступом, потенційного претендента на перемогу, спробуємо «піти ва-банк».

Раніше в інтерв’ю з заслуженим тренером України з біатлону, тренером Сумської обласної організації Фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» Василем Кротом ми дізналися, що серед його вихованців є досить перспективний юнак, Денис Ісаєв. Сьогодні це прізвище вже не раз лунало серед учасників змагання в контексті пророкування призових місць. Отже, знаходимо Дениса.

«Непогані змагання, належна організація. Власним ходом по трасі я задоволений, не склалося сьогодні лише зі стрільбою. Лежачи, припустився п’яти промахів, а стоячи, відстрілявся в нуль. Ще треба сказати, що заважав свіжий сніг, лижі зовсім не котили. Довелося зі спуску відштовхуватися. Я припускаю, що мої головні конкуренти – це Степан Кінаш та Вадим Болдін (Харківська область). Узагалі, харківські хлопці непогано виступають, конкурентоспроможні, я б сказав», – прокоментував вихованець СОО ФСТ «Динамо» Денис Ісаєв.

Відчуваємо, розв’язка змагань буде цікавою …

Мить – і стартують наймолодші. Для них сьогодні найбільше підбадьорень. Один за одним вони зникають із горизонту, присутнім залишається лише чекати.

Навколо посилюються обговорення ймовірних переможців. Із різних боків доносяться тренерські слова: когось хвалять, комусь зауваження роблять… У галасі не помічаємо, як спливає час. І ось – уже видніються наші юні спортсмени. Останні метри дистанції кожен проїжджає по-своєму. Хлопці, як і належить справжнім чоловікам, збираються з останніми силами й фінішують гордо. Дівчатка вже знесилено навіть падають на розі…

«Ой, думаю, погано виступив. Хибив сьогодні, вісім промахів маю. Це дуже багато. Навіть не знаю, які за планом наступні змагання, але треба багато працювати й готуватися!» – серйозно констатував нам 12-річний Олександр Біланенко, вихованець КЗ СОР обласної дитячо-юнацької спортивної школи «Регіонального центру зимових видів спорту».

Останній учасник на фініші! Обласні змагання на призи ветеранів біатлону Сумщини завершено!

Після нетривалої наради суддівської колегії переможці отримують свої нагороди.

Результати відповідно до вікових груп:

Протоколи змагань — згодом.

«Забагато снігу було, але трасу вкатали спеціальними машинами й змагання відбулися успішно. У мене сьогодні два призери. Я не зовсім задоволений. Не відійшов, мабуть, ще після вчорашнього виступу Юлі Журавок (Сміється). Однак, у цьому році це перші змагання для дітей. Я не очікував чогось надзвичайного. Важко зараз когось виокремлювати. Думаю, на першості області, 23- 25 січня, буде видніше», – підсумував змагання Василь Крот.

Если Вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

The Sumy Post в Telegram та Facebook. Цікаві й оперативні новини, фото, відео. Підписуйтесь на наші сторінки!

Суми – місто герой
comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: