метизная компания

“Такої погоди тут не було більше 20 років”: сумчани підкорили дві вершини-восьмитисячники Гашербрум у Пакистані

Події, Спорт | 11:35, 18.07.2018
 Поділитися

Поділитися в

Команда української збірної, у складі чотирьох альпіністів з яких двоє – сумчани Володимир Рошко та Дмитро Романенко, вирішила здійснити сходження на дві вершини вище 8 000 метрів (Гашербрум І і Гашербрум ІІ). Українці першими в цьому сезоні підкорили Гашербрум II без попередньої акліматизації. Про це стало відомо 16 липня.

Зазначається, що сходження спочатку планувалися без застосування висотних носильників і кисню. Експедиція Karakorum-2018 проходила в дуже складних погодних умовах. Лавиною знесло кухонний намет у таборі, постійно йшов сніг, але альпіністи намагалися дотримуватися розробленого плану – акліматизаційні виходи, облаштування таборів та інших.

Зв’язку часто не було, люди в Сумах почали неабияк хвилюватися за хлопців – особливо після таких повідомлень:

«Такої погоди тут не було більше 20 років. Кожні 20 секунд повсюду гримлять лавини, з усіх боків. У базовому таборі – сувора зима, до 50 см снігу, весь час продовжує йти сніг »

«Збиралися вранці виходити, але в 4 зійшла лавина, накрило ударною хвилею і пилом … »

Але позавчора, 16 липня, хлопці нарешті вийшли на зв’язок і повідомили, що раніше запланований акліматизаційний вихід вище 8 000 м виявився штурмовим. Команда української експедиції Кarakorum-2018 – перша в цьому сезоні, в альпійському стилі, без попередньої акліматизації фактично здійснила сходження на Гашербрум II!

У зв’язку з несприятливими погодними умовами (лавинонебезпечна ситуація протягом усього маршруту) і підозрою на відкриту виразку шлунка Володимира Рошко, команда зробила складний, стрімкий спуск вниз (в основному, нічні переходи). Зараз хлопці перебувають у базовому таборі – медики пакистанської армії надали Володимиру необхідну допомогу. Наразі з ним все в порядку.

“Всі живі і здорові! Чекають караван і повертаються додому…”, -повідомляє Ваш шанс.

Довідково: всього на Землі налічується 14 восьмитисячників. Насправді на планеті таких вершин набагато більше, але при включені в список восьмитисячників, враховуються лише вершини, що знаходяться на значній відстані одна від одної, – пише Вікіпедія.

Гашербрум І (Хідден-пік) – гора у масиві Гашербрум, хребта Балторо-Музтаг у гірській системі Каракорум на кордоні Китаю та Пакистану. Одинадцята за висотою вершина світу (8080 м). Назву Хідден-пік дав британський дослідник Вільям Конвей у 1892 році через віддаленість гори.

Гашербрум II – гора на кордоні Китаю і Пакистану у гірському масиві Гашербрум, що входить до складу хребта Каракорум; тринадцята за висотою вершина світу (8035 м)

Если Вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

The Sumy Post в Telegram та Facebook. Цікаві й оперативні новини, фото, відео. Підписуйтесь на наші сторінки!

Суми – місто герой
comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: