метизная компания

У Сумському обласному краєзнавчому музеї відкрилась нова експозиція

Культура | 17:31, 2.12.2020
 Поділитися

Поділитися в

В експозиції Сумського обласного краєзнавчого музею вміщено оригінальні експонати настільних ігор ІХ – ХІІІ ст.

Не всі знають, що настільні ігри з’явилися в доісторичні часи ще до появи писемності. В експозиції Сумського обласного краєзнавчого музею вміщено оригінальні експонати ІХ – ХІІІ ст. – глиняні креймахи та кістяні астрагали, знайдені при розкопках с. Ницаха Тростянецького району і передані до музею в 1973 р. археологом Олегом Сухобоковим.

Першою настільною грою були…кості! Звичайно, грали в неї дорослі. Грати в креймахи – гратися п’ятьма камінцями так, щоб, підкинувши один із них, встигнути захопити в жменю решту (по черзі або разом) і зловити підкинутий. Астрагали (або гральні кості) – попередники сучасних гральних кубиків. На території України археологи знаходили астрагали, які клали в могили як супровідний інвентар. Вони відомі у багатьох культурах доби бронзи, хоча початок їх використання сягає більш давнього часу.

З часом настільні ігри, в які грали дорослі, були перейняті дітьми. Однією з перших ігор для дітей були звичайні «класики», які з’явилися близько 500 років до н.е. у Римі.

Головна функція настільних ігор – об’єднання людей різного віку та інтересів. І якщо дорослим цікавий сам процес гри, то у дітей настільні ігри розвивають різноманітні здібності та навички. Дитяча гра не тільки допомагає дитині розвиватися фізично, а й розумово та соціально.

Колекція Сумського обласного краєзнавчого музею нараховує близько 20 дитячих настільних ігор з різної тематики: «Лото» з бочечками, «Географічне лото», «Спортивне лото», набір карток з ігровими завданнями «Чарівне місто», гра для дошкільного віку «Буква за буквою», «Цирк», «Пригоди Буратіно», «Повітряний бій», «Азбука на кубиках» та інші. Вони були виготовлені у 1960-1980-х рр.

Ще один популярний різновид іграшок — різного роду головоломки: пазли, різні кубики, змійки, тощо. Головоломки «Земна куля», «Кубик Рубика» та «п’ятнашки» також є у музейній колекції. Здатність розв’язати задачу приносить дитині задоволення, водночас навчаючи чомусь.

Сучасний світ заполонили комп’ютерні та електронні ігри. Але актуальність настільних ігор не зникає, адже вони роблять наші дні веселішими і різноманітнішими, сприяють зміцненню дружніх та родинних стосунків.

Если Вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

The Sumy Post в Telegram та Facebook. Цікаві й оперативні новини, фото, відео. Підписуйтесь на наші сторінки!

Суми – місто герой
comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: