метизная компания

Уряд затвердив новий порядок військового обліку призовників

Політика | 17:30, 4.01.2023
 Поділитися

Поділитися в

Кабінет міністрів під час засідання 30 грудня затвердив новий порядок військового обліку призовників, військовозобов’язаних і резервістів. 3 січня уряд оприлюднив текст відповідної постанови.

Про це інформує Суспільне.

Відповідно до нових правил, відтепер військовий облік поділятиметься на загальний та спеціальний. На загальному перебуватимуть ті військовозобовʼязані, які не мають броні. Спеціальному обліку підлягатимуть ті, хто отримав бронь.

Призовники повинні будуть ставати на військовий облік із 16 років у рік досягнення ними 17-річного віку. Облік здійснюватиметься до 27 років.

Також військовозобовʼязані отримають можливість передавати про себе дані військкоматам за допомогою сервісу “Дія”. Серед іншого, вони зможуть передавати дані щодо зміни місця проживання.

Окрім того, відтепер військовозобов’язаних прийматимуть на роботу чи навчання лише за наявності підтвердження, що ті перебувають на військовому обліку.

Нові правила також передбачають, що на обов’язковий військовий облік повинні будуть ставати жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність. Для інших передбачається добровільний військовий облік. При цьому жінки-медики та фармацевти, які раніше не перебували на військовому обліку, зможуть влаштовуватися на роботу без обов’язкового військового обліку до 2026 року.

Також дипломатичні відомства зобов’яжуть вести військовий облік серед українців, які перебувають за кордоном. Передбачається, що вони будуть повинні сприяти поверненню військовозобов’язаних в Україну під час мобілізації. У разі, якщо громадянин України перебуває за кордоном не більш як три місяці, він може не ставати на військовий облік.

Раніше про зміну порядку військового обліку призовників повідомив представник Кабміну у Верховній раді Тарас Мельничук.

“Затверджено новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, — написав посадовець на своєму Telegram-каналі.

За його словами, відповідно до нових правил облік здійснюватиметься у співпраці із Нацагентством з питань державної служби та Держстатом.

“Порядком, серед іншого, передбачено здійснення ведення військового обліку призовників, військовозобовʼязаних та резервістів державними органами, підприємствами, установами та організаціями за списками персонального обліку відповідно до пропозицій Національного агентства з питань державної служби України та Державної служби статистики України”, — пояснив Мельничук.

Також затверджений порядок удосконалює окремі питання взаємодії територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки із органами державної влади, підприємствами, установами й організаціями у питаннях організації та ведення військового обліку.

Що відомо про призов в Україні

18 жовтня Верховна рада підтримала законопроєкт щодо призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій. Згідно з текстом проєкту закону №8109, під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться.

Крім цього, призовні комісії створюються для розгляду питань щодо організації медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку:

  • організації і проведення медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних або виключення з військового обліку;
  • направлення призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні.

При цьому 20 грудня начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач повідомив, що мобілізація в Україні трохи знизилася за темпами, порівняно з початком повномасштабного вторгнення. При цьому її посилення після Нового року не планують.

Если Вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

The Sumy Post в Telegram та Facebook. Цікаві й оперативні новини, фото, відео. Підписуйтесь на наші сторінки!

Суми – місто герой
comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: