метизная компания

Відкриті обласні змагання з біатлону: як це було?

Спорт | 19:20, 8.02.2019
 Поділитися

Поділитися в

Певно, коли любиш біатлон, просто не можеш триматися осторонь місцевих змагань. Та ще й коли квиток на Кубок світу не з дешевих. Та ще й коли між етапами триває пауза. Та ще й коли вдома такого рівня змагання, – пише Сумська обласна організація Федерації біатлону України

Так, не на трасах Кенмора… Так, не Кубок світу й без Юлі Джими, сестер Семеренко, Юлі Журавок… Але реально круто!

Підходиш до лижної бази – доноситься аромат свіжозавареного чаю. Ним не лише зігрівають (погода, між іншим, видалася чудова), заспокоюють, а й створюють атмосферу затишку. Можна, безумовно, й удома чаю можна попити дома. Але чимало сум’ян обрали інший варіант, як, зокрема, генеральний директор заводу «Керамейя» Іван Телющенко. Зауважимо,  – не лише сум’яни. До когорти вболівальників долучився й генеральний секретар Федерації біатлону України Роман Бондарук. Дивишся на місцеві «групи підтримки» і розумієш – прийшли не через відсутність трансляції сьогоднішніх змагань. Просто емоції з екрана не схопиш, не відчуєш того азарту, який передається лише на відкритому повітрі…

А вони, емоції, тут вражають різноманітністю.

— Ми прагнемо залучити якомога більше діток займатися біатлоном. Безсумнівно, це – найкрасивіший вид спорту. Сьогодні він прославляє не лише наше місто, область, а всю країну на світовому рівні. Ось тому й робимо все можливе, щоб біатлон на Сумщині проквітав. Щоб саме наш регіон, як колись, став столицею цього виду спорту. До змагань уже приєднуються спортсмени з інших областей. Ми, справді, добре дбаємо про всі організаційні моменти… Багато дітей ставлять за мету серйозно змагатися біатлоном, досягати вагомих результатів. Чому б не посприяти їм у цьому? Я закликаю батьків, приводьте діток займатися біатлоном, у Сумах же стільки гарних шкіл, тренерів,– щиро розповідає президент СОО ФБУ Анатолій Линник і додає, – прикро, що сьогодні радості змагань не розділили з нами представники Управління молоді і спорту Сумської обласної держадміністрації, керівництво міста, хоча ми всіх особисто запрошували. Хотілося б, щоб посадовці вирішили для себе: потрібен області біатлон чи ні. Поки ж маємо стару трасу, непридатну для літніх змагань, змагань серйозного рівня й нову – недобудовану…

10.10 – на дистанцію мас-старту «вриваються» юніори, юніорки, старші юнаки та дівчата. Хлопці просто зараз подолають 12,5 км, дівчата ж пробіжать «десяточку».

Швидко зникають спортсмени з поля зору. Певно, мало хто обрав стратегію помірного старту. Навколо – напруга, очікування, обговорення. Гарно, до слова, що на базі погана якість мережевого зв’язку. Безнадійно ховаєш у кишеню телефон і занурюєшся в перипетії мас-старту.

Ось на горизонті з’явилися перші біатлоністи. Усе ж таки юніори розпочинають сьогодні роботу на вогневих рубежах. І штрафні кола, як бачимо, також «освіжають» вони…

Ще трохи дистанції й десятку кілометрів як і не було. Маємо перших на фініші.

– Сьогодні не дозволяли добре пробігти погодні умови, дистанція видалася тяжкою. Порівняно з чемпіонатом області стріляла значно краще, проте зі стійкою знову виникли проблеми. Саме ці три промахи завадили мені завершити дистанцію першою. Фініш узагалі був напруженим, із двома суперницями йшли нога в ногу, – коментує, віддихавшись, власний виступ вихованка Сумської обласної школи вищої спортивної майстерності Вікторія Єрмакова.

Аж ось завершує мас-старт і решта спортсменів.

На базі триває пристрілка наступних категорій учасників.

11. 40 –. судді оголошують старт молодших та середніх юнаків. Як справжні чоловіки, вони відкривають останній змагальний день для однолітків-дівчат. Схвильованими поглядами відпускають у далеч своїх вихованців тренери, пильно спостерігають судді. Бачимо – пройдено лише перші десятки метрів гонки, а вже один відстав, інший трохи не розрахував – упав, хтось упевнено обходить суперників. А попереду – ще 7,5 км.

Кілька хвилин – перші спортсмени на вогневому рубежі. Стрільба лише посилює згадане вище різноманіття емоцій. Один, відстрілявшись, радо прямує далі – ще б пак, штрафного кола уникнув… А другий – помітно засмучений у передчутті зайвих метрів. Однак усі тут сконцентровані, серйозні та націлені на перемогу.

Ще лічені хвили – перший на фініші.

– Важка гонка, ходом узагалі дуже складно йшлося, докладав максимум зусиль,  – коментує вихованець ШВСМ Сергій Супрун. А вихованець «Регіонального центру зимових видів спорту» Денис Ісаєв додає:

– Траса складна, ледь відштовхувався, сильно провалювалися палки. Виступив дуже погано: ішов у лідерах, тоді – чотири промахи на стійці й відкотився назад. Змагання сьогодні цікаві великою конкуренцією, мені подобається.

Аж ось дистанцію завершує останній учасник. Тренери швидко «атакують» своїх підопічних. Одне з двох: обговорення гонки або настанови та мотивація на дистанцію наступним віковим категоріям. «Пристрілюються» середні та молодші дівчата…

12.50 – може й не властиво жінкам, але наші спортсменки секунда в секунду підходять до старту. Мить – і побігли останні учасниці гонки. Як же завершать відкриті обласні змагання на призи президента СОО ФБУ спортсменки? Чи на мажорній ноті?

На мажорній! Видно з першої стрільби. Досить багато учасниць сьогодні не дозволяють собі багато хиб. І попри те, що штрафне коло також не пустує, присутні вже у передчутті фінішу…

І ось він!

– Важко йшлося, мокрий сніг заважав «перебирати» лижами. Головними конкурентами для мене сьогодні стали Аліна Єременко та Руслана Ткаченко. Загалом, дуже сподобалася організація змагань. Такі треба проводити частіше, – із азартом в очах зізнається вихованка РЦ ЗВС Поліна Мілюта.

Через лічені хвилини організатори встановили подіум для переможців. Нагороджують президент СОО ФБУ Анатолій Линнник, генеральний секретар ФБУ Роман Бондарук, відповідальний секретар СОО ФБУ Олег Бойко, директор РЦ ЗВС Віктор Світличний, начальник Сумського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки  України Владислав Маслик та головний суддя змагань Василь Крот.

Сьогодні кращі спортсмени повернуться додому з медалями, грамотами та грошовими призами.

— Змагання мені надзвичайно сподобалися. Вражає, що участь взяли понад 100 спортсменів і не лише з Сумської області. Спостерігав за ними й зрозумів, що для майбутнього біатлону вже є готовий резерв. Звичайно, ще юний, неосвічений… Але вже очевидно – Сумщина й надалі надаватиме світовому біатлону великих спортсменів. Відзначу також пристойну організацію: і суддівство, й забезпечення – усе пройшло на високому рівні. Я не вперше приїжджаю на ці змагання й помічаю, що з кожним роком вони стають кращими. За це – спасибі президенту СОО ФБУ Анатолію Линнику. І нехай подібних змагань на Сумщині стане більше! – усміхнено підсумував генеральний секретар ФБУ.

 

Мас-старти
 

Юніори

 

І –  Івченко Євген (ШВСМ)

ІІ – Буров Богдан (ШВСМ)

ІІІ – Бугай Сергій (РЦ ЗВС)

 

Юніорки

 

І – Ситник Ганна (РЦ ЗВС м. Глухів)

ІІ – Єрмакова Вікторія (ШВСМ)

ІІІ – Кузьменко Анастасія (РЦ ЗВС м. Глухів)

Старші юнаки

 

І – Родітєлєв Олександр (ШВСМ)

ІІ – Кошман Володимир (ШВСМ)

ІІІ – Гончаревський Владислав (РЦ ЗВС м. Глухів)

Старші дівчата

 

І – Дідоренко Анастасія (ШВСМ)

ІІ – Зеленська Варвара (ШВСМ)

ІІІ – Нештенко Яна (ШВСМ, РЦ ЗВС)

Юнаки середні

 

І – Супрун Сергій (ШВСМ, РДЮСШ ім. Калнишевського)

ІІ – Чихарь Владислав (ШВСМ, РДЮСШ ім. Калнишевського)

ІІІ – Малишев Євген (ХОВУФКС)

Дівчата середні

 

І – Милюта Поліна (РЦ ЗВС м. Глухів)

ІІ – Ткаченко Руслана (ХОВУФКС)

ІІІ – Єременко Аліна (РЦ ЗВС м. Глухів)

Юнаки молодші

 

І – Саврацький Дмитро (РЦ ЗВС м. Глухів)

ІІ – Редька Даніїл (ОЛІСП «Барса»)

ІІІ – Суровцов Владислав (РЦ ЗВС)

Дівчата молодші

 

І – Дєдушева Анна (РЦ ЗВС)

ІІ – Кравченко Ксенія (РЦ ЗВС м. Глухів)

ІІІ – Лазоренко Поліна  (РЦ ЗВС м. Глухів)

Фотозвіт зі змагань — тут.

Результати першого дня (спринти) — тут.

Если Вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

The Sumy Post в Telegram та Facebook. Цікаві й оперативні новини, фото, відео. Підписуйтесь на наші сторінки!

Суми – місто герой
comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: