метизная компания

У Сумах презентували книгу «Україна-1933: Кулінарна книга. Пам’ять людська»

Суспільство | 10:39, 22.11.2019
 Поділитися

Поділитися в

Центр досліджень голодоморів відвідав Микола БОНДАРЕНКО, автор легендарної книги «Україна-1933: кулінарна книга», 22 листопада 2019 року, у п’ятницю у м. Суми, проспект Курський, 141, ДНЗ «Сумське міжрегіональне вище професійне училище», Центр досліджень голодоморів

У Центрі досліджень голодоморів, напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів, побував художник-графік Микола Бондаренко, виставка якого «Україна-1933: кулінарна книга» вже другий рік поспіль експонується в училищі.

Указом №616/2019 президент України з нагоди Дня Незалежності України 24.08.2019 року «за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм» присвоєно почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України» художнику-графіку з Сумської області Миколі Михайловичу Бондаренку.
Микола Михайлович Бондаренко народився 15 листопада 1949 року в селі Дмитрівка на Буринщині, проживає в селі Успенка Буринського району. Все життя пропрацював учителем у сільській школі. Виконав понад 500 екслібрисів в техніці ліногравюри, гравюри на пластику. Мав персональні виставки в Україні, Росії, Польщі, Словаччині, Сполучених Штатах Америки, Японії. Брав участь у колективних закордонних виставках графіки в Італії, Німеччині, Франції, Бельгії, Великій Британії, Литві, Гонконгу, Китаю та інших країнах.
За цикл робіт «Україна-1933: кулінарна книга», яка побувала на всіх континентах Земної кулі, Указом Президента України від 2007 року Микола Михайлович нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня. Книгу, створену у співавторстві із краєзнавцем Олександром Капітоненком «Корінням із Сумщини», занесено до каталогу Бібліотеки Конгресу США.
Микола Бондаренко також є автором ряду проектів, серед яких обласний Меморіал жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні в селі Піски Буринського району, а також пам’ятника в селі Чернеча Слобода.
Останній цикл графічних робіт 2018 року – до 250-річчя Коліївщини – ілюстрації до поеми Т. Г. Шевченка «Гайдамаки», що експонуються в Буринському краєзнавчому музеї. Це – частина великої «Шевченкеніани» художника-графіка Миколи Бондаренка, над якою працює все життя.

Наразі Миколу Михайловича Бондаренка висунуто на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка у номінації «Візуальне мистецтво».

Если Вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

The Sumy Post в Telegram та Facebook. Цікаві й оперативні новини, фото, відео. Підписуйтесь на наші сторінки!

Суми – місто герой
comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: